Technolog vodáren Tomáš Hloušek uvádí, že vliv teploty na vodu může být znatelný v oblastech, kde jsou vodovody uloženy v menších hloubkách. "Jde především o pole, kdy po žních dojde k obnažení povrchu a k jeho intenzivnímu prohřívání. V těchto oblastech tak může dojít k mírnému oteplení dodávané vody, což však nemá vliv na její chemické a fyzikální vlastnosti," konstatoval Hloušek.
Díky kvalitnímu hygienickému zabezpečení nemůže však zvýšená teplota vody ovlivnit ani mikrobiologické a biologické ukazatele její kvality.
Při dlouhotrvajících vedrech mohou vodohospodáři pro vyšší zabezpečení mikrobiologické nezávadnosti zvýšit koncentraci chloru v pitné vodě. "Ta je však v mezích určených legislativou. Přesto lze říci, že pitná voda je v létě stejně kvalitní jako v chladnějších obdobích roku. Kvalitu vody vodárny zaručují," doplnil technolog.
V regionu, kde působí Středočeské vodárny, na kvalitu vody neustále dohlížejí odborníci z laboratoří pitných a odpadních vod. "Plán je nastaven tak, že každý týden odebírají vzorky přímo ve zdrojích pitné vody a třikrát týdně odebírají řadu vzorků u spotřebitelů. Každoročně tak akreditované laboratoře vodáren zpracují okolo devíti tisíc vzorků vody," shrnuje Lenka Kozlová.
Foto: Wikipedie, Mgr. Renata Špačková, licence
Zdroj: (jab)
Zdroj: (jab)