Pstruhům se v čisté Ohři bude dařit

Známý rybář a ochránce přírody Jakub Vágner vypustil 10. května zhruba tunu dospělých pstruhů do řeky Ohře v Terezíně. Stalo se tak díky finanční podpoře Nadačního fondu Veolia. Za šest let projektu „Cesta pstruha“ se tak již do českých řek navrátilo přes 12 tun pstruhů potočních.

4 min. čtení

Drtivou většinu vysazených ryb tvořili, podobně jako v minulosti, „divocí“ pstruzi potoční, zbytek několik trofejních pstruhů duhových. Celkem bylo do Ohře vysazeno zhruba 600 kusů ryb ve stáří tří let a více, které byly odchovány v severočeské nádrži Nechranice. Terezín se stal po Plasech, Vrchlabí a Špindlerově mlýnu další lokalitou, kam byli pstruzi vypuštěni. Obdobný projekt, jako je plánované každoroční vysazování větších pstruhů potočních do přirozených lokalit, podle Jakuba Vágnera v Evropě neexistuje. Jakub Vágner i letos vybral vhodné místo, které je chráněné od kormoránů, kteří jsou velkými predátory ryb. Odborníci budou v dalších letech řeku monitorovat, zda se populace pstruhů uchytila.

Stejně jako v předchozích letech provázely Vágnera při vysazování pstruhů děti z místních základních škol, které si ráno vyslechly jeho přednášku o přírodě a rybách. Pak se s ním vypravily k řece, aby pomáhaly s vypouštěním pstruhů. Projekt Cesta pstruha jednak pomáhá vracet ryby do řek, ale také chce přispět k osvětě a působit na mládež, aby si vážila čisté přírody a podílela se na jejím zachování. To je cílem i dalších projektů, které v rámci biodiverzity skupina Veolia organizuje.

Letošní vypouštění pstruhů bylo už šesté v řadě. Prvním tokem, do kterého Vágner dospělé pstruhy v minulosti vysazoval, byla řeka Střela, v lokalitě u jezu na Velké louce v městečku Plasy na Plzeňsku. Počínaje rokem 2013 se působnost projektu rozšířila do řeky Labe – do Vrchlabí a v roce 2014 do Špindlerova Mlýna. V loňském roce byli pstruzi vypouštěni do Labe zhruba půl kilometru nad Labskou přehradou.

Více informací o projektu Cesta pstruha najdete na stránkách www.cestapstruha.cz.

 


Zdroj: redakce

Zdroj: redakce

Doporučujeme