Základem je vhodné umístění stojanu
Výrobci doporučují čisté a větratelné místo, chráněném před přímým slunečním zářením. Vyhnout byste se měli blízkosti tepelných zdrojů a příišnému vlhku. Nevhodné je také umístění v blízkosti těkavé organické látky (pozor na benzinové pumpy, tiskárny, práci s rozpouštědly). V tomto prostředí je zvýšené riziko pro množení bakterií nebo chuťové či pachové znehodnocení vody. Nezapomínejte ani na vhodné skladování nepoužitých barelů v chladné a temné místnosti.
Spotřebovat do 3 dnů
Důležité je také zvolit takový objem barelu, aby zaměstnanci vodu spotřebovali vždy do 3 dnů a to včetně víkendů. Pokud měníte barely jednou za měsíc, pijete bohužel kontaminovanu vodu.
Důležité je pravidelné čištění
O stojan je nutné se pravidelně starat. Při každé výměně barelu musíte vyčistit trn automatu. Každé 3 měsíce je pak nutné přístroj rozebrat, mechanicky vyčistit a propláchnout dezinfekčním přípravkem. Před jeho dalším použitím nezapomeňte přístroj ještě jednou propláchnout 3-násobným množstvím vody. Nejméně 1x ročně si určitě nechejte udělat mikrobiologický rozbor vody, který odhalí případné nežádoucí bakterie.
Velmi častý je výskyt bakterií
Pokud se o stojan řádně nestaráte, můžete očekávat výskyt mikrobiálního filmu na vnitřních stěnách barelů. Nejčastěji se ve stojanech a barelech hojně množí především bakterie – Pseudomonas aeruginoza, koliformní bakterie a organotrofní bakterie. Pseudomonas aeruginoza je nebezpečná bakterie útočící na organismus v době jeho imunitního oslabení. Napadá kůži, sliznice, tkáně kostí, močové cesty, plíce i střevní trakt a způsobuje těžké hnisavé infekce. Koliformní bakterie osidlují trávicí trakt a zvyšují riziko žaludečních a střevních obtíží. Organotrofní bakterie jsou samy o sobě zdravotně nezávadné, avšak ve stojaté vodě po čase odumírají a vytváří živnou půdu pro ostatní zmíněné mikroorganismy, které již nebezpečné být mohou.
Není jednodušší prostě si natočit vodu z kohoutku?
Zdroj: (jab)
Zdroj: (jab)