Kohoutková voda v EU má být kvalitnější a dostupná i v restauraci

Voda z kohoutků by měla v příštích letech být kvalitnější a všeobecně dostupná například v restauracích či ve veřejných budovách. Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili návrh směrnice, která mimo jiné zpřísňuje normy pro povolený obsah některých znečišťujících látek ve vodě. 

3 min. čtení

Jejím cílem je vedle zlepšení dostupnosti kohoutkové vody také související omezení produkce plastového odpadu z vody balené.

Členské země by podle normy měly podporovat bezplatné poskytování vody z vodovodů ve veřejných budovách a maximálně za nízký servisní poplatek také v restauracích či jídelnách. Velká část podniků to dosud neumožňuje a prodává pouze vodu balenou.

Směrnice také snižuje povolený obsah některých látek znečišťujících kohoutkovou vodu. "Dvacet let poté, co vstoupila v platnost první směrnice o pitné vodě, je na čase aktualizovat a zpřísnit práh pro některé znečišťující látky jako je olovo," uvedl lucemburský europoslanec Christophe Hansen, který se na vyjednávání o novele směrnice podílel.

Nižší spotřeba balené vody by podle odhadů Evropské komise mohla znamenat pro domácnosti v EU úspory až 600 milionů eur (asi 15 miliard Kč) ročně. Unijní exekutiva chce normou také snížit množství vyhazovaných plastových lahví i tím i odpadu v mořích.

Novinka také vyzývá členské státy, aby zajistily lepší přístup k pitné vodě pro zranitelné skupiny obyvatel jako jsou uprchlíci či bezdomovci. Směrnicí reagují unijní orgány na občanskou iniciativu Right2Water (právo na vodu), v jejímž rámci podepsalo petici za jednodušší dosuptnost pitné vody přes 1,8 milionu obyvatel zemí EU. Podle EP jde o vůbec první iniciativu, která se konkrétně promítla do nějaké právní úpravy.


Zdroj: ČTK

Zdroj: ČTK

Doporučujeme