Projekt Čerstvá kohoutková? Stačí říct! má úspěch také na Moravě. "Zatím se do projektu v celé České republice přihlásilo přes čtyři sta podniků. Na Olomoucku a Prostějovsku to je dvacítka provozoven. Nově to jsou v Olomouci kavárna v kině Metropol, Gastroland a Arktic Coctail bar a restaurant. Provozovny, které již čepují zákazníkům vodu z kohoutku, mohou o karafy i nadále žádat," uvedla mluvčí Moravské vodárenské Helena Koutná.
Kampaň v restauracích Čerstvou kohoutkovou? Stačí říct! připravila společnost Veolia Voda, jejíž součástí je Moravská vodárenská. Všem restauracím a kavárnám, které budou svým hostům servírovat vodu z kohoutku, ať na vyžádání či automaticky, nabízí společnosti skupiny Veolia Voda skleněné karafy na vodu z kohoutku zdarma. V nabídce jsou dva typy karaf. Jedna je z dílny designéra Daniela Piršče a druhá je od designéra Jiřího Pelcla.
Aktuální přehled restaurací na Moravě
Pitná voda z veřejných vodovodů na Olomoucku, dodávaná Moravskou vodárenskou, je velmi kvalitní – přitéká z hlubinných zdrojů. "Je tedy o něco tvrdší a má kvalitní obsah minerálních látek a nízké hodnoty dusičnanů," upřesňuje Helena Koutná.
"Tvrdost vody není na překážku, naopak ze zdravotního hlediska je dávána přednost spíše vodě tvrdší. Pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním se doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník nebo hořčík. Voda z kohoutku je tedy tím nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku pro lidský organismus. Na druhou stranu v měkčí vodě se lépe pere a nezanechává povlak na nádobí a spotřebičích," informovala mluvčí Koutná.
Kontrola kvality vody probíhá v akreditovaných laboratořích, kde je velmi přísně a pravidelně prověřován proces výroby a její distribuce ke spotřebiteli. "Na základě trvalého sledování kvality pitné vody v distribuční síti můžeme zodpovědně prohlásit, že kvalita dodávané pitné vody zcela vyhovuje evropským standardům po stránce fyzikální, chemické, mikrobiologické i biologické," dodala mluvčí.
Zdroj: (jab)
Zdroj: (jab)