Výzkum byl proveden na vzorku 500 respondentů v období mezi 10. až 14. únorem 2011 metodou online dotazování. Respondenti starší 15 let byli vybíráni metodou kvótního výběru reprezentativního dle pohlaví, věku a regionu.
„Z našeho výzkumu je patrné, že čeští spotřebitelé mají k vodě z vodovodu převážně pozitivní vztah – uvědomují si, že kohoutková voda je šetrnější k životnímu prostředí i k jejich peněženkám. Pokud k ní mají výhrady, týkají se nejvíce chuti,“ říká Pavel Krista, ředitel výzkumu agentury Synovate Česká republika. „Na druhou stranu balenou vodu kupují pravidelně tři čtvrtiny (73 %) české populace – o něco častěji ženy (77 %) než muži (69 %). Věk, vzdělání, region, ani kupní síla domácnosti přitom v nákupu balené vody nehrají významnou roli.“
Zhruba čtvrtina lidí (27 %), která balené vody nekupuje, mezi důvody nejčastěji uvádí, že je zbytečně drahá (50 %), že je méně kvalitní než voda z kohoutku respektive že je to neekologické (shodně 34 %).
Dvě třetiny (67 %) Čechů si dosud nikdy o vodu z kohoutku v restauraci neobjednali, občas se o to ale pokoušejí. Jako důvody nejčastěji uvádějí neznalost takové možnosti (30 %), to, že není uvedena na nápojovém lístku či z důvodu negativní reakce obsluhy (shodně 28 %) či z důvodu nejistoty zdravotní nezávadnosti nebo kvůli obavě, že jej/jí budou považovat za člověka, který šetří každou korunu (27 % respektive 26 %).
Nejen že si dva ze tří Čechů v restauracích nikdy vodu z kohoutku neobjednali, taková možnost navíc nehraje při volbě restaurace roli pro nadpoloviční většinu z nás (53 %). Další dvě pětiny (41 %) o tom dosud nepřemýšlely.
Na přímou otázku, zda by restaurace měly nabízet vodu z kohoutku, však drtivá většina Čechů říká ano (82 %), větší polovina z nich dokonce tvrdí, že určitě ano (45 %).
A restaurace by měly tomuto volání naslouchat, neboť bezmála tři z pěti (58 %) Čechů jsou ochotni za vodu z kohoutku v restauracích zaplatit.
Obecně je vztah Čechů k vodě z kohoutku příznivý – vnímáme její nízké ekologické dopady ve srovnání s vodou balenou (69 %) a běžně ji také pijeme, protože je levná či zadarmo a chutná nám (shodně 51 %). Máme také velký zájem o podávání vody z vodovodu v restauracích, ale zpravidla si o ni neříkáme kvůli studu, proto, že není na nápojovém lístku či z jiných důvodů.
"Primárně je to o nás spotřebitelích. Pokud my budeme skutečně vyžadovat vodu z kohoutku, pak se situace změní." uzavírá Pavel Krista.
Kompletní zpráva Synovate ke stažení zde
Zdroj: Synovate
Zdroj: (jab)
Zdroj: (jab)