Rewrite letters from the image.
 
 
detail

Rozdíl v prospěšných látkách ve vodě má dopad na zdraví populace

Rozdíl v prospěšných látkách ve vodě má dopad na zdraví populace

Minulý týden si moderátorka Tereza Šnajdr Stýblovová pozvala do Poradny Českého rozhlasu Dvojka Františka Kožíška ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Mimo jiné se diskuze stočila také na srovnání kohutkové a balené vody a obsah přírodních minerálních látek. Pojďme se podívat, co v průběhu pořadu zaznělo.

“Bylo by ideální, kdyby se obsah přírodních minerálních látek v kouhoutkové vodě blížil optimu, který víme, že podporuje zdraví. Potom bude voda nejenom nezávadná, ale i řekněme zdraví prospěšná,“ uvedl František Kožíšek.

U části široké veřejnosti panuje představa, že přírodní minerální látky jsou tělu dodávány dostatečně ve formě stravy či potravinových doplňků. Vždy tomu tak ale není.

“Víme, že u hořčíku většina populace nemá příjem, který by měla mít, díky tomu, že strava je víc a víc rafinovaná. Ale i když máme dostatečný příjem ze stravy, tak se prokázalo, že v pitné vodě musí být rozpuštěné některé látky, protože jinak pitím vody podporujeme vyšší vylučování pozitivních látek, esenciálních látek z těla a potom nastávají různé problémy spojené s jejich nedostatkem,“
doplňuje doktor Kožíšek.

Existuje spousta studií realizovaných ve vyspělých zemích s dostatkem bohaté stravy, například ve Švédsku, které dokazují, že rozdíl v prospěšných látkách ve vodě má dopad na zdraví populace.

Máme ale jistotu, že v kohoutkové vodě jsou přítomny jen zdraví prospěšné látky? Kontrola probíhá jak při výrobě, tak na konci sítě u spotřebitele. Její četnost se odvíjí od počtu obyvatel v lokalitě. “Když je víska malá, tak tam udělají jeden krácený rozbor ročně, jeden kompletní jednou za dva roky, plus nějaký ten provozní. Pokud se jedná o Prahu, tak dělají denně desítky až stovky rozborů na různých místech," vysvětlil František Kožíšek. Kontrola ze strany provozovatele je tedy poměrně četná. Pokud se vyskytne podezření na znečištění, proběhne kontrola také ze strany hygienické služby.

Jak se kontroluje balená voda? Podle doktora Kožíška výrobce dělá zkrácené provozní rozbory každý den a jednou za čas úplný rozbor vyrobené vody. Nezávislá kontrola běží ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce pouze na základě stížnosti. V příslušné vyhlášce se praví, že balená voda má být skladována v chladu a temnu, což při distribuci - například na rampě, kde svítí slunce, splněno není. V těchto případech pak může nastat podle doktora Kožíška vyšší mikrobiální oživení.



Přikládáme kompletní přepis pořadu:


Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
O kvalitě pitné vody, konkrétně o té, kterou si můžeme doma natočit z kohoutků, a nebo o té, kterou si můžeme koupit jako balenou vodu, si dnes budeme povídat s panem doktorem Františkem Kožíškem ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Dobrý den.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Dobrý den.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Přiznejte se, prosím, na začátek, jakou vodu pijete nejraději vy?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Já piju nejraději vodu z vlastní studny.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte studnu?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Protože mi chutná, mám studnu na chatě a tam nebydlím ale, já si tu vodu vozím i domů zase kousek za Prahu na jiné místo, takže tam voda, byť se ji nebojím, je nezávadná, tak mi tak nechutná. A tady v práci v Praze, tady piju tu kohoutkovou. Přiznám se, že na tom místě, kde jsem v Praze, tak tam taky není úplně ideální chuťově, takže si radši z ní vařím čaj.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jste procházel tady naši rozhlasovou budovou, tak jste určitě zaznamenal, že tu máme hodně balené vody v těch velkých nádržích řekněme. Dal byste si, no, vy jste si natočil tu vodu nebo máte kohoutkovou vodu?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tam paní, vaše kolegyně, natočila z točila z toho barelu.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Z barelu, a té se také neobáváte, chuťově vám připadá dobrá?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Chuťově je dobrá, ano. Vím, že občas tam může být problém, protože když ta voda tam stojí dlouho a když je tam teplo, světlo, tak se tam může leccos pomnožit, což pak dělá buď nějaké chuťové problémy, ale tady jsem nic nepozoroval, anebo občas dochází k takovému hezkému jevu, že ta voda zezelená, protože tam jsou nějaký spory řas, ony tam pak narostou, když tam světlo jakoby na tom, na tom obalu vevnitř, pak to vypadá moc hezky, taková zelená voda.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak možná hezký vjem, ale asi to nebude dobrý chuťový zážitek.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Ne, to pak už nikdo nepije.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Já musím říct, že my tu vodu máme čerstvou, já vidím často našeho kolegu, jak tady právě tu vodu vyměňuje.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
To je důležitý u těhle těch způsobů distribuce, aby se ta voda rychle otáčela.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Pojďme si vlastně popsat, co to je kvalitní pitná voda z kohoutku nebo balená?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
No, možná to je společný vlastně pro obě ty vody. Začnu tou kohoutkovou, tak je to voda, která je zdravotně nezávadná, je to voda, u které spotřebitelé oceňují estetické kvality, čili jak vypadá, chutná, nepáchne a tak dál. A za třetí, co je podle mě neméně důležité, že v ní má spotřebitel důvěru, protože voda může bejt nezávadná, může bejt velice chutná, ale pokud spotřebiteli v hlavě hlodá nějaká pochybnost, že tam jsou nějaké cizí látky a tohle a támhle to, tak je to taky špatně, jo. Čili je důležitý, aby ten spotřebitel jakoby měl v toho dodavatele důvěru a věděl, že ta voda je taková, jaká má být. A já bych ještě udělal jeden aspekt, a totiž, když teďko mluvíme o pitné vodě, tak by bylo ideální, kdyby obsah přírodních minerálních látek se blížil nějakému optimu, který víme, že podporuje zdraví. Čili ta voda bude potom nejenom nezávadná, ale i řekněme zdraví prospěšná.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
To znamená, že ta voda kromě sebe samé obsahuje ještě něco dalšího.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Přírodně a přirozeně a nutně, protože když si uděláte vodu destilovanou, tak za prvý nebude moc dobrá, protože ty látky rozpuštěný tam dělají tu příjemnou chuť tý vody. A za druhé takovou vodu ani dlouhodobě většina lidí pít nemůže bez následků na zdraví, myslím vodu bez minerálů, jo, čili ony jsou tam potřeba pro to, aby vám vůbec ta voda neškodila.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
To jste mně právě nahodil otázku, kterou jsem původně ani nechtěla položit, na tu destilovanou vodu, o té oprav du se hovoří, že je vlastně zdraví škodlivá. V jakém smyslu, když nepřijmeme tyto látky, tak je můžeme získat nějakým jiným způsobem?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
No, obvykle je představa, že ve stravě máme těch látek dostatek, ale jednak to není pravda. Třeba víme, že u hořčíku jakoby většina populace nemá ten příjem, který by měla mít, díky tomu, že ta strava je dneska víc a víc rafinovaná a není tam toho tolik. Ale potom, i když máme tou stravou dostatečný příjem, tak se prokázalo, že v té pitné vodě musí být rozpuštěné látky některé, protože jinak ta voda, pití té vody podporuje vyšší vylučování těch pozitivních látek, esenciálních látek z těla a potom nastávají různé problémy spojené s nedostatkem těch látek, a to říkám je na to spousta studií ve světě vyspělém, kde lidi mají stravy dost a bohaté stravy, Švédsko a tak dále, a přesto se ukazuje, že rozdíl v těch prvcích prospěšných ve vodě hraje zdravotní rozdíl té populace.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Měl by tam být tedy hořčík, to už jste naznačil. Dočetla jsem se, že i vápník, jaké je další?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Vápník, hořčík, potom hydrouhličitany a potom ty ostatní prvky, já nevím třeba sírany, chloridy, sodík helium, tak tam víme, že ze stravy toho máme sice dost, ale víme zase, že tyto látky v té vodě pomáhají tu chuť vytvářet příjemnou, tak to je dobrá věc. A potom ony pomáhají vytvářet jakousi jak bych to nazval, cizím slovem osmolalita, jakási rovnováha minerální tak, aby když to pijete, aby vám nenarušovala zase ten váš vnitřní metabolismus minerální a vodní.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty látky se tam dostanou přirozeně nebo je potřeba je tam dát?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Ty se tam, ne, ty se tam vyluhují jakoby z toho podloží. Čili potom od přírody, protože máme podloží různé, některé vody toho mají akorát, některé toho mají moc, některé toho mají málo.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
A to už jsme možná u toho, co vlastně dělá tu vodu v uvozovkách dobrou, protože na různých místech republiky se právě jaksi vnímání vody liší, bavili jsme se o tom i s Adamem Kebrtem, který i dnes vlastně bude sledovat vaše dotazy na e-mailu, že třeba když si doma já na Vysočině dám vodu, tak i chutná, ale například u kamarádů v Brně mi přijde, že je chuťově úplně jiná. Adama má podobnou zkušenost, je to tak, Adame?

Adam KEBRT, redaktor
--------------------
Ano, je to tak, hezké dopoledne.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tak, tam hraje roli spousta aspektů. Ta první je asi zvyk, jo, na co si člověk zvykne, tak to mu přijde potom jakoby vhodné, a když potom ta voda je trošku jiná, tak mu to přijde zvláštní, někomu ne příjemné. A zase ti lidi, co tam žijí na tom druhém místě, tak zase opačně by to vnímali třeba.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
No, právě, že ne, že oni zase byli rádi, když ochutnali naši vodu, že ta jejich jim taky nechutnala.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Ne, tak samozřejmě potom jsou i to jsou ty subjektivní aspekty a potom jsou aspekty objektivní, kdy víme, že určité látky v té vodě se nevnímají tou populací, tím spotřebitelem úplně optimálně. Čili vlastně potom určitě u některých vod můžeme říci, že tam ta chuť není úplně ideální, kvalitní.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Dnes si povídáme o kvalitě vody z kohoutku, o kvalitě vody balené. Máme také příběh naší posluchačky, které chutnala její voda, ale v poslední době změnila chuť.

posluchačka
--------------------
V poslední se nám rapidně zhoršila kvalita vody. Lidé z města tvrdí, že kvalitativně není špatná, ale moc jim nevěřím, protože chuťově je výrazně horší. Na koho bych se měla obrátit na nějakou hygienickou správu nebo třeba na ČEVAK? Děkuju, Alena.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokud nám tedy voda chutná, najednou je něco jinak?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tak určitě to je jakoby špatně, buď ta náhlá změna, ale vůbec, když ta voda nechutná, tak ve vyhlášce příslušné ¨na kvalitu pitné vody je napsáno, že voda po stránce chuťové a pachové má být přijatelná pro spotřebitele. Čili jestli někdo má dojem, že mu nechutná, že to je špatně, tak by si měl stěžovat u toho, kdo mu vodu dodává, čili ta společnost vodárenská. A pokud tam neuspěje, tak ještě má tu druhou instanci, obrátí se na krajskou hygienickou stanici v místě bydliště, která je tím orgánem, která dozírá, jestli ten dodavatel vody dělá to, co má dělat, a ona může potom udělat nějakou vlastní analýzu a posoudit, jestli ta chuť ještě je nebo není přijatelná.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Pan doktor František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu v Praze je naším dnešním hostem. Povídáme si o kvalitě vody, o té, kterou si můžeme doma natočit z kohoutku nebo si ji koupíme jako balenou. Můžete nám telefonovat své dotazy hned po písničce na čísla 221552424 nebo 2525. Také nám je můžete psát, už víte, že vaše dotazy sleduje Adam Kebrt. Adame, prosím, zopakuj všechny adresy a kontakty.

Adam KEBRT, redaktor
--------------------
K dispozici je e-mail dopoledne@rozhlas.cz, webový formulář a Facebook Dvojky.

/ Písnička /

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Posloucháte naši pravidelnou Poradnu na Dvojce, ve čtvrtek Spotřebitelskou, dnes jsme se zaměřili na kvalitu vody kohoutkové a vody balené, a to s panem doktorem Františkem Kožíškem ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Jsme zvědavi i na vaše dotazy na telefonních číslech 221552424 nebo 2525. Dobrý den. Můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchač, já jsem teďko poslouchal ten pořad, jak ten pán říkal, že si vozí vodu ze studny domů. My máme taky tady na obci studny, ale díky tomu, že se všude kolem dokola pěstuje řepka po tom obilí, čtyřikrát, pětkrát do roka se to pole chemicky ošetřuje, teď tady přišel ještě nějakej pražskej agent, kterej si tu pěstuje koně a v tom případě veškerý studny, který jsou, i ta pramenitá voda, ten pramínek je kontaminovanej různými, prostě jsou to látky, který nepatřej do vody. A za druhý balená voda je výborná věc, ale nejhorší je, když to ty supermarkety nechají na slunci, na rampě, do toho praží slunce, pak si to kupte. Přeji vám dobrou chuť.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
My vám děkujeme za váš komentář, poprosím Františka Kožíka, Kožíška možná i ze své zkušenosti, jak to řeší s kvalitou té studniční vody. My jsme to tady už probírali v naší Poradně před časem, je to k dohledání i v našich záznamech vysílacích.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Ono to, že se hojně aplikují na polích pesticidní látky ještě neznamená, že se to dostává do každý podzemní vody. To podloží je různý, ty prameny jsou různý, některý jdou z louky, některý jdou z podpovrchu, takže jsou studny, já si myslím, že ta moje je naštěstí mezi nimi, které tím dotčeny nejsou. Ale potom je pravda, že jsou studny ty, co jímají tu mělkou vodu, a tam se tyto látky vyskytují. A byť to třeba není přímo zdravotní problém, protože ony dneska ty moderní pesticidní látky už se hodně rychle odbourávají, relativně rychle odbourávají, jsou mnohem méně toxické než to DDT a ty, co používaly před 10, 20, 50 lety, nicméně je pravda, že by tam být neměly, protože tam nemají v té vodě žádnou funkci. A ony se nám tam nacházejí teďko čím dál tím více ne proto, že by se víc aplikovalo těch látek, ale protože my jsme schopní se analýzou dostat na širší spektrum nižší koncentrace.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili víme toho více o vodě než před lety.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Víme toho více než jsme věděli před 5, 10 lety, takže teď tam nacházíme nejenom tyhle ty látky, ale třeba i jejich metabolity, to jsme nebyli schopní před 10 lety. Ony se rozkládají, na konci to konci to končí nějakým oxidem uhličitým a vodou, čili pak je to už v pohodě, ale mezitím tam jsou ještě nějaké meziprodukty, které buď jsou hodně málo toxické nebo se blíží tou troxicitou té mateřské látce. Čili může tam být jakýsi koktejl. Z naší zkušenosti je to tak, že zatímco jsme našli i nějaké nejvyšší nálezy v pitný vodě v Český republice, tak to zdravotní riziko tam prokázané není, ale dobré to, říkám, taky není, protože ty látky by v tý vodě být neměly, čili ...

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
A co dělat, když zjistíme, že tam ty látky jsou?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
No, no tak asi bych se obrátil asi buď přímo na toho zemědělce, pokud on by nereagoval nebo nechtěl reagovat, tak bych se obrátil buď na jak se to jmenuje ÚZUS Ústřední kontrolní ústav zemědělský, který to má na starosti a oni můžou tam provést nějakou kontrolu jakým způsobem se ty látky aplikují, jestli v souladu s nějakými podmínkami nebo ne, anebo je možný podat podnět na Českou inspekci životního prostředí. Ale obecná taková poznámka, ten správně řekl, že se pěstuje řepka a další technické plodiny. My skutečně zjišťujeme, když nacházíme tyto látky v pitných vodách, tak, teď nevím to procento, ale v osmdesáti, možná devadesáti procent se nejedná o látky, který se používají na jedlé plodiny, ale na technické plodiny. Čili skutečně na tu kukuřici a řepku, jo, a tam teď se nechci jakoby pouštět do diskuse, jestli to je ten současnej systém správnej, on je správnej, většina lidí tuší, že není správnej, že je potřeba to nějakým způsobem změnit, ale bohužel je to tak a i ty podzemní vody, ale i ta půda tím samozřejmě trpí.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobré dopoledne, kdo další je na telefonu se svým dotazem?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Pardon, ještě tam byl dotaz na tu balenou vodu.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
K té se určitě dostaneme, na tu se budeme ptát speciálně. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, u telefonu Tatečková, Příbram na Moravě. Prosím vás, já bych se chtěla zeptat, mám dotaz, máme nebo měli jsme vždycky svou vynikající vodu, nechávali jsme si ji rok nebo dva, po roce, po dvou měřit. Vyloženě na Povodí Moravy, kde si to nechávají i jako třeba stavební úřady a tak. Voda vykazovala Escherichia coli 00 při posledním měření. A teď se sem přistěhoval pán, postavil si dům nad našima, říkám, že kolem nás jsou pole, lesy a teď se tam přestěhoval jediný člověk, který začal používat septik, který tam byl po bývalém JZD 47 let starý, na budově je to napsáno, dá se to dohledat i v archivu. My máme Escherichia coli 2420. Co máme dělat? Zašli jsme na úřad Rosice, kam spadáme, u Brna a prostě nadržuje se pánovi. S náma jednají tak jako kdoví odkud to máte a prostě nikdy jsme to neměli, až teď se tam nastěhoval ten pán. A říkám schválili mu tu jímku těch 47 let starou, která se roky nepoužívala, to, že se nepoužívalo JZD, a pán nám, máme pocit, protože to byl náš pozemek a my víme, že tam vede pramen do naší studny. Co máme dělat?

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže nevíte teď, kam se obrátit?

osoba
--------------------
Co máme dělat, když se nemůžeme dovolat?

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme moc za váš dotaz a za váš příběh. Poprosím pana doktora.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tohle není úplně moje parketa, ale tak něco málo o tom taky vím. Já myslím, že paní se obrátila správně, jestli chápu, tak v Rosicích by měl být vodoprávní úřad, který je tím orgánem, který nejenom, že povoluje stavby jako studny a septiky a tak, ale má i v pravomoci kontrolovat jaksi naplňování těch podmínek, které byly stanoveny. A nepochybně tam musela být podmínka nějaká, že ten septik, žumpa musí být vodotěsné, nemohou prosakovat do podzemích vod. Tady je vážná indicie na základě toho, co ta paní uvádí, že to tak není, že skutečně ten septik vodotěsný není. Existuje potom zkouška technická, že do té odpadní vody se dá nějaká látka, která je neškodná, třeba hodně soli nebo nějaká jiná látka a potom se odebírá voda z té studny a zjišťuje se, jestli se tato látka v té vodě studniční objeví, pak je tam jasný průkaz, že vlastně tam ta komunikace je.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
A kdo by mohl takovou zkoušku provést, nějaký nezávislý předpokládám ...

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Nějakej hydrogeolog by to mohl udělat, nějaká laboratoř, ale měl by to objednat vlastně ten úřad si myslím, jo. Říkám toto není úplně moje parketa, protože odpadní vody nespadají pod mojí kompetenci, ale myslím si, že toto by byl správný postup.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Už jsme naznačili, že se budeme bavit i o balené vodě, ale samozřejmě zůstaneme i u té pitné z kohoutku. Mluvíme tady neustále o tom, že se kontroluje, že se testuje, tak jakým způsobem, a teď oba druhy té pitné vody.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tak, ta kohoutková, tam běží kontrola ze strany provozovatele, ta je relativně četná. Potom tam může být jakási super kontrola ze strany hygienické služby, to je hlavně, když je nějaké podezření, že ten provozovatel nekoná správně nebo když je nějaká stížnost. Ale ten provozovatel musí podle dvou různých zákonů dělat kontrolu jak surové vody, tak potom té vody, co ji upravuje, čili v té úpravně, v různých tocích technologických. Potom to, co vystupuje z té úpravny jako už hotová upravená jde do té sítě, to je podle zákona o vodovodech a kanalizacích. A potom podle zákona o ochraně veřejného zdraví na konci sítě či na kohoutku u spotřebitelích se odebírají zase vzorky vody, ty se kontrolují na poměrně široký spektrum ukazatelů. Takže je tu kontrola jak při té výrobě, tak na konci té sítě jakoby u spotřebitele. To je voda kohoutková. A ještě ta četnost se odvíjí od vlastně počtu obyvatel. Čili když je nějaká víska malá, kde je 20 obyvatel pouze, tak tam udělají jeden krácený rozbor ročně a jeden dlouhej jednou za dva roky a plus ještě nějakej ten provozní, ale pokud je takový velký město jako je Praha, tak tady dělají denně, já to z hlavy nevím, no, ale desítky až stovky rozborů na různých místech.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Co ta balená voda?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
A balená voda, tam si ten výrobce dělá zase má nějaké provozní rozbory, to dělá každý den vlastně nějakej zkrácený rozbor. Potom jednou za čas dělá zase úplný rozbor té vyrobené vody. Ta nezávislá kontrola tady, pokud vím moc jakoby neběží, respektive zase běží ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce pouze na základě nějaké stížnosti, když si stěžuje, tak ona jde a odebere tu vodu a udělá tam nějakou kontrolu.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, tak než se dostane do obchodů. A potom, jak pán se ptal vlastně, když ta voda leží v supermarketu několik týdnů třeba na světlém místě?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
To už pak nikdo nekontroluje, pokud dojde k nějaké stížnosti, že by někdo jako šel a potom cíleně odebral na základě nějakýho podnětu. Je to špatně, že jo, protože v příslušné vyhlášce se praví, že ta voda má být skladována, možná i na etiketě to je, v chladu a temnu, což samozřejmě jakoby někde na rampě, kde svítí slunce, od toho obchodu splněno není. Co může nastat, tak buď tam může nastat nějaké vyšší mikrobiální oživení a teď nevím, jestli jsme už tady o tom hovořili nebo ne, některé bakterie mohou ze sebe něco vylučovat a jakoby přirozeně svým metabolismem, a to potom tu vodu zkazí tu vodu chuťově nebo pachově. A druhá věc je, čím je ta voda teplejší, tak tím více se vlastně louhuje těch látek z toho plastovýho obalu a byť to jsou nějaká stopová množství, tak to jsou takové ty kapky, které postupně do toho poháru přitejkají nám.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Naším dnešním hostem v Poradně, ve které se věnujeme kvalitě pitné vody z kohoutků a kvalitě vody balené zejména, je pan doktor František Kožíšek. Pokračujeme i za pár minut.

/ Písnička /

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
S panem doktorem Františkem Kožíškem ze Státního zdravotního ústavu v Praze si dnes povídáme o kvalitě vody, o kvalitě vody balené a také kohoutkové. Posíláte nám své dotazy také na e-mail a sleduje je Adam Kebrt.

Adam KEBRT, redaktor
--------------------
Je to tak a častý dotaz posluchačů je na mangan, píše Zdeněk: "V naší studni je pětkrát větší množství manganu. Vadí nějak zdravotně pití této vody, je potřeba použít nějaký filtr?"

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tak, limit pro mangan je stanovený z hlediska ne zdravotního, ale z hlediska toho, že ten mangan může ve vyšší koncentraci zase ovlivnit pach nebo chuť vody nebo rozvoj takzvaných mangových bakterií, čili prostě ten limit není stanoven z hlediska zdravotního, nicméně víme, že když je manganu hodně, takže to nedělá dobře malým dětem, kterým se vyvíjí nervový systém, protože ten mangan může působit na ten nervový systém a potom vlastně se to projeví v pozdějším věku třeba, že to dítě má buď nějaký poruchy chování nebo trošku nižší maličko o pár stupínků IQ. Takže bylo by asi potřeba znát jako přesnou koncentraci a vědět, jestli to pijou děti nebo nepijou děti a aby se doporučilo, jestli radši upravovat nebo dávat těm dětem jinou vodu, nebo jestli pokud tam jsou jenom dospělí, tak jestli ještě dospělí to snesou jakoby, těžko se mi takhle odpovídá. Čili ano, když je vyšší koncentrace manganu, může to mít nějaký zdravotní dopad.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
To je studniční voda, o které jsme teď mluvili, ale může být mangan potažmo i nějaké další škodlivé látky přítomny v té kohoutkové vodě?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
No obvykle, takhle ony tam nějaké stopy jsou, jo, a pokud je v té surové vodě manganu, želena víc, ony většinou jdou ruku v ruce, tak ten provozovatel tu vodu upravuje a tyto látky odstraňuje. To je docela jednoduchá technologie, ta voda se provzdušní, tím se tam vlastně změní mocenství toho manganu nebo železa a ony se takový vločky udělaj a ty se potom odstraňují na pískový filtraci. Čili relativně jednoduchá přírodní technologie a docela, když se to dobře dělá, tak se to efektivně z tý vody odstraní. Ale nějaký stopy v té pitné vodě potom být můžou, ale většinou je to tak nízko, že to nikomu neškodí.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
A to kontrolované množství, jak jsme zmínilo docela detailně, takže by to nemělo škodit.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Kontroluje se to určitě.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Adame.

Adam KEBRT, redaktor
--------------------
Ještě jeden dotaz, a to z Facebooku píše Eliška: "Zajímalo by mě, jaká je kvalita vody, pokud použiji konvice na filtrování vody pro domácí použití?"

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tak ty konvice byť jsou si podobné jako vejce vejci, tak přece jenom ten element filtrační tý úpravy může být trošku jiný, jo, některý míří pouze na odstranění nějaký pachu a chuti, to má aktivní uhlí. Potom jsou už jiné, které míří na další látky, čili se třeba dusičnany nebo může se ta voda změkčovat, a teď záleží na tom, aby ten člověk použil tu správnou náplň nebo tu správnou konvici na ten problém, který má, jo, protože příklad, když si koupí konvici, která vodu změkčuje a bude mít už vodu dost měkkou, tak si ji ještě víc změkčí a neprospěje svýmu zdraví. Čili je potřeba volit jakoby ten prostředek tak, aby odpovídal tomu problému, který s tou vodou má. A potom druhá věc je, když mám třeba konvici, kde je nějaké to aktivní uhlí, tak pokud ta konvice není moc v provozu, to znamená, že ji použiju jednou za čas, tak ono tam, jak je na tý náplni teplo a vlhko a nějaký živiny nasorbovaný, tak samozřejmě jakoby se tam rády pomnoží bakterie, jo. Čili potom, když se to dýl nepoužívá, že je dobré to propláchnout a tu vodu vylejt, protože vlastně se trochu vypláchnou ty bakterie z toho.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale obecně domácí filtry, je to dobrá věc podle vás jako odborníka?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Podívejte, každej zásah do vody je nějakým způsobem rizikový, čili já bych ho tyto, tato zařízení používal pouze tehdy, když mám nějaký prokázaný problém s vodou.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Třeba u té studniční vody, o které jsme mluvili.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Třeba u té studniční vody, když mám problém s pachem, chutí vody a nejsem schopen se domoci nápravy u té vodárny, tak ano, tak je namístě použít adekvátní zařízení na úpravu, pak jo. Ale jenom jakoby tak, že mi to někdo nakukal, tak to dobré není.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Než se dostaneme k telefonickému dotazu, ještě otázka na chlór. To se také množí chlorizování vody.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Chlorování.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Chlorování vody. Tak z vlastní zkušenosti jako laik vidím, že některá voda je více zakalená v uvozovkách, když si ji natočím z kohoutku, některá je více čirá. Také to hovoří o kvalitě vody, že ta v uvozovkách více čirá je kvalitnější?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Ne, vůbec ne, to vůbec není obsah chloru, to je obsah bublinek vzduchu. To je vlivem toho, jak ta voda proudí v tom kohoutku, jestli tam je perlátor nebo není, čili to jsou bublinky vzduchu, jo. Čili když si natočíte do sklenice vodu a je zakalená, chvilku čekáte a vidíte, jak ty bublinky stoupají nahoru, tak to není žádná známka něčeho špatného, je to přirozený mechanický jev, že se prostě při tom natáčení do té vody dostal vzduch. Chlór bychom nepoznali podle jako vizuálně, ten poznáme podle pachu nebo chuti vody. Už jsem dříve říkal, že voda by měla být pro spotřebitele jaksi chuťově, pachově vyhovující, přijatelná. Takže pokud není, tak nechť si ten příslušný člověk stěžuje u výrobce vody, že ta voda mu nechutná a on by s tím něco měl dělat. Já mám zkušenost ne vlastní, ale obrací se ně mě různí lidé, že třeba v některých částech Prahy a Brna poté, co před dvěma nebo před rokem vlastně tam byly jaksi problémy s kvalitou, tak asi zvýšili obsah chlorování a že ta voda tam teďko nechutná tak jako dříve, tak zase je to důvod ať se ten spotřebitel obrátí na toho výrobce, že to v pořádku není, že ta voda mu nechutná.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
A taková ta laická rada, že nechám skleničku odstát a ten chlor vyšumí?

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Tak určitě, když necháte to den třeba, tak on většinou vyprchá ven, ale málokdo je ochotnej si jaksi nechávat tak dlouho tu vodu stát někde, čili potom i převařit, tím by se to mělo urychlit a nebo ho přebít nějakou jinou chutí, citronem.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Telefonický dotaz k nám do vysílání. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, u telefonu Novák. Já bych chtěl navázat na pána, co se vyjadřoval kvalita vody versus pěstování řepky. Tak sledoval jsem pořad A DOST!, kde dělali rozbory vody, ten pán se tam vyjadřoval o tom, že za posledních 10 let nebo nepamatuju si přesně, ta kvalita šla rapidně dolů. Jsou tam látky, kterejma se přesně přihnojuje řepka, k tomu, když vezmu, že Andrej nám zařídil, že ta řepka ...

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Jakým způsobem se chcete dostat k vaší otázce, je to jenom reakce na toho pána nebo máte osobní zkušenost právě s takovou vodou ve vašem okolí?

osoba
--------------------
Právě osobní zkušenost, jo, když se podíváte na rozbory vody všude po republice, tak jenom si dovolím jako laik nesouhlasit s tím, že na to řepka nemá vliv, protože ...

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
My jsme to, nic takového náš host určitě neřekl právě, že na to řepka nemá vliv. Já vám děkuji za komentář. My jsme mluvili o tom, že teď ty kontroly vod jsou detailnější nebo toho víme více než před lety, možná v tom bude ten rozdíl.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
My nejsme schopni říci, jestli ten stav je horší než před 10 lety, ale nacházíme toho čím dál tím víc díky tomu, že děláme podrobnější a detailnější a častější analýzy, to je jedna věc. Druhá věc, já už jsem tady říkal, že 80 plus minus, teď nevím to číslo přesně, procent těch látek, které nacházíme pesticidní, tak skutečně jsou látky z technických plodin jako je řepka, kukuřice, čili to má jakoby ten posluchač pravdu.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Poprosím vás o závěrečné shrnutí toho dnešního tématu. Pitná voda, kohoutek, balená voda.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Podívejte, ty věci stojí vedle sebe a neměly by se brát jakoby jedna nebo druhá. V bou jsou široké spektra kvality, jo, čili můžeme najít takovou kohoutkovou vodu, která bude lepší kvality než jakákoli balená voda už proto, že je taky podzemní, už proto, že není taky upravovaná, a už proto, že je čerstvá, což u té vody balené se mi vždycky nepodaří.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
Moc děkuji za dnešní povídání panu doktoru Františku Kožíškovi ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Mějte se pěkně, ať vám chutná voda.

MUDr. František KOŽÍŠEK, Státní zdravotní ústav v Praze
--------------------
Děkuji, na shledanou.

Tereza ŠNAJDR STÝBLOVÁ, moderátorka
--------------------
A loučím se i s Adamem Kebrtem, díky.

5. 12. 2017 Jana Bábíková
Mohlo by vás zajímat
Jak tvrdá může být voda? Vice

Jak tvrdá může být voda?

25.3.

Jedním z ukazatelů, které obvykle charakterizují kvalitu vody, je tzv. „tvrdost vody“. Přestože se jedná o nejednoznačný termín, jehož význam není zcela přesně definován a moderní hydrochemie se mu snaží vyhýbat, je mezi laickou veřejností i v řadě odvětví stále hojně využíván. 


ČIŽP pokutovala za REACH a za nelegálně odebranou vodu k zasněžování Vice

ČIŽP pokutovala za REACH a za nelegálně odebranou vodu k zasněžování

25.1.

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili pokutu 250 tisíc korun pardubické společnosti za to, že českým ani evropským úřadům neposkytla informace o nebezpečných chemických směsích, které uváděla na trh v České republice. Jednalo se o několik čistících prostředků ze Švýcarska, určených například pro hotely nebo nemocnice.


Léto začíná. Kohoutkový inspektor SmVaK se vrací na místo činu a oceňuje Vice

Léto začíná. Kohoutkový inspektor SmVaK se vrací na místo činu a oceňuje

27.6.

Zhruba padesát restaurací, hotelů, kaváren i penzionů loni v létě získalo nálepku Kohoutkového inspektora SmVaK Podáváme kohoutkovou vodu za svou vstřícnost k zákazníkům v podávání pitné vody z veřejné vodovodní sítě. 


Potrubí v Letňanech bude kvůli legionelle vydezinfikováno Vice

Potrubí v Letňanech bude kvůli legionelle vydezinfikováno

28.1.

Potrubí v okolí domu v Příborské ulici v Letňanech, kde hygienici zjistili bakterii legionella, bude Pražská teplárenská v příštích dnech dezinfikovat. Firma, která rozvody teplé vody spravuje, o tom informovala dnes v tiskové zprávě. Lidé z postižené oblasti by si neměli sprchovat hlavu teplou vodou. Studenou vodu mohou používat bez omezení.


Rozhlas: V Letňanech byl zjištěn zvýšený výskyt legionelly Vice

Rozhlas: V Letňanech byl zjištěn zvýšený výskyt legionelly

27.1.

Ve vodovodním potrubí v pražských Letňanech odhalili hygienici větší množství bakterie legionella. Zhruba desetinásobek doporučené hodnoty byl naměřen v Příborské ulici, problém se ale může týkat i potrubí v ulicích Bukovecká, Dobratická, Chlebovická a v části ulice Tupolevova. Zítra proto hygienici odeberou vzorky teplé vody v okolních domech. Na svém webu o tom informoval Český rozhlas (ČRo).


Flint ve státě Michigan hlásí kontaminaci vody Vice

Flint ve státě Michigan hlásí kontaminaci vody

14.1.

V americkém městě Flint byla zjištěna kontaminace pitné vody, způsobující tzv. Legionáškou nemoc. Na pomoc Červenému kříži byla do postižené oblasti povolána Národní garda, která se nyní stará o roznos balené vody do jednotlivých domácností. Více o aktuální problematice můžete shlédnout v přiloženém video spotu.


Po problémech s pitnou vodou dostane Nový Bor úpravnu vody Vice

Po problémech s pitnou vodou dostane Nový Bor úpravnu vody

7.1.

Po loňských problémech s kvalitou pitné vody v Novém Boru na Českolipsku, dostane město letos novou úpravnu vody. Vedle vodojemu ji asi ještě na jaře postaví Severočeská vodárenská společnost. Už teď byly ale u vodojemu U Huti, který město pitnou vodou zásobuje, instalovány mechanické filtry. 


Do roku 2050 bude mít třetina obyvatel světa vodu znečištěnou fosforem a dusíkem Vice

Do roku 2050 bude mít třetina obyvatel světa vodu znečištěnou fosforem a dusíkem

15.12.

Podle výsledků studie International Food Policy Research Institute (IFPRI) a společnosti Veolia se kvalita vody v mnoha zemích světa rychle zhoršuje. Unikátní studie se zaměřuje na globální vývoj kvality vody s výhledem do roku 2050. Pomůže negativní trend vyřešit recyklace vody?


Arnika objevila v ústeckých řekách PCB i dioxiny Vice

Arnika objevila v ústeckých řekách PCB i dioxiny

7.12.

Až dvacetinásobek průměrných hodnot polychlorovaných bifenylů (PCB) zjistilo měření ekologické organizace Arnika v usazeninách řeky Labe v Ústí nad Labem a okolí. Novinářům to dnes řekl předseda Arniky Jindřich Petrlík. Na zvýšený výskyt PCB upozornilo na jaře Povodí Labe, potvrdily je Česká inspekce životního prostředí a Zdravotní ústav v Ústí nad Labem. 


V Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou Vice

V Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou

23.11.

Lidé v Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou. Nesmí se pít nebo používat k přípravě nápojů a jídel bez převaření. ČTK to dnes řekla ředitelka odboru hygieny obecné a komunální středočeských hygieniků Libuše Polanská. Obec se zhruba 350 obyvateli měla problémy s pitnou vodu již v létě. Tehdy se vůbec nesměla používat k pití, vaření a umývání.


Nemocnice v Prachaticích má po havárii opět pitnou vodu Vice

Nemocnice v Prachaticích má po havárii opět pitnou vodu

3.11.

Voda v prachatické nemocnici je opět nezávadná. Potvrdily to rozbory. Zdravotnické zařízení se týden po havárii, kdy splašky z kanalizace znečistily pitnou vodu, vrací do běžného provozu. Znamená to mimo jiné, že nemocnice opět začíná operovat, provádět dialýzy a přijímá nové pacienty. Novinářům to dnes sdělil její ředitel Michal Čarvaš.


Voda v prachatické nemocnici je stále znečištěná Vice

Voda v prachatické nemocnici je stále znečištěná

2.11.

Výsledky odběrů hygieniků ukázaly, že voda v prachatické nemocnici je po pondělní havárii stále znečištěná. Nemocnice tak pokračuje v provizorním provozu a nadále proplachuje potrubí.


Prachatická nemocnice má pitnou vodu dál jen z náhradních zdrojů Vice

Prachatická nemocnice má pitnou vodu dál jen z náhradních zdrojů

29.10.

Prachatická nemocnice má po pondělní havárii pitnou vodu stále jen z cisteren nebo pet lahví, bude to tak nejméně do pátku. Nyní se v nemocnici čistí a dezinfikuje potrubí, řekl ČTK ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. Nemocnice se už podle něj sice opět napojila na městský řad, provizorní provoz ale trvá.
 


Řeky v povodí Moravy a Dyje obsahují příliš mnoho fosforu Vice

Řeky v povodí Moravy a Dyje obsahují příliš mnoho fosforu

29.10.

Na více než polovině toků v povodí řek Moravy a Dyje naměřili letos vodohospodáři nadlimitní množství fosforu. Ten se do vody dostává především vypouštěním nečistot. Situace se rok od roku mírně zhoršuje, řekl dnes ČTK generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Jan Hodovský. Podle něj je nutné zaměřit se na modernizaci čistíren odpadních vod a budování nových, hlavně v problematických místech.
 


Kniha, která chce změnit pohled na vodu Vice

Kniha, která chce změnit pohled na vodu

22.10.

Dnes vám představujeme poutavou knihu The Water Book, jejímž autorem je americký novinář Alok Jha. Autor vidí sklenici vody jako jednotlivé molekuly vzácné látky stojící za našim zrozením, formující naši planetu a provázející nás celým životem. Tento příběh vody vás zavede až na samotný počátek vesmíru.


Konference: Zjistěte novinky vývoje v oblasti kvality vody, zpracování a distribuci Vice

Konference: Zjistěte novinky vývoje v oblasti kvality vody, zpracování a distribuci

21.10.

Technická konference Drinking Water, se naposledy konala v roce 2010. Nyní po pěti letech se zástupci vodárenských společností opět sejdou aby zjistili především technické novinky v oblasti vodárenství. Konference se koná 18. listopadu v Londýně.


Hrátky s vodou: Proč máme pít vodu? Vice

Hrátky s vodou: Proč máme pít vodu?

16.10.

Také se Vaše děti ptají na všechno? Znáte to: proč a proč? Dnes jsme si pro ně v podobě zábavného animovaného videa připravili odpověď na otázku "Proč mám pít vodu?". Povídáním děti provede Albert a jeho kamarád Junior, který zná odpověď na všechny zvídavé dětské otázky. Video je skvělé také pro procvičení angličtiny. 


Na Proseku začala dezinfekce potrubí kvůli legionelle Vice

Na Proseku začala dezinfekce potrubí kvůli legionelle

18.9.

Na pražském Proseku začala dnes ráno dezinfekce potrubí kvůli nebezpečné bakterii legionella. ČTK to řekl mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík. Čištění se dotkne stovek bytů, skončit by mělo za měsíc. Teplou vodu sice bude možné používat, hygienici ale nedoporučují, aby ji lidé pili, čistili si s ní zuby a myli obličej. 


Kontrolní odběry potvrdily výskyt bifenylů v dolním toku Labe Vice

Kontrolní odběry potvrdily výskyt bifenylů v dolním toku Labe

25.8.

Kontrolní odběry České inspekce životního prostředí potvrdily zvýšený výskyt polychlorovaných bifenylů (PCB) v dolním toku Labe. Krajský hygienik Josef Trmal ČTK řekl, že by koupel v řece nedoporučoval citlivým jedincům. Používání látek je kvůli toxicitě celosvětově zakázáno od roku 2001.
 


ČNP: Nejčastěji pijeme vodu z kohoutku Vice

ČNP: Nejčastěji pijeme vodu z kohoutku

26.1.

Celkem 70 % internetové populace uvádí, že konzumuje právě kohoutkovou vodu (ať už ochucenou, nebo čistou) několikrát denně (častěji jde o ženy a lidi s VŠ vzděláním), zatímco pouze 15 % deklaruje, že kohoutkovou vodu pije maximálně jednou týdně nebo méně často. To jsou aktuální výsledky prosincového šetření Českého národního panelu (ČNP). 


Novinka: Zkoušení správnosti bytových vodoměrů na místě instalace Vice

Novinka: Zkoušení správnosti bytových vodoměrů na místě instalace

16.1.

V posledních letech jsme svědky stálého nárůstu počtu stížností na správnost funkčnosti poměrových vodoměrů, tedy měřidel, pomocí kterých je spotřeba vody určována. Český metrologický institut se proto rozhodl této problematice věnovat a vypracoval nový způsob ověření fukčnosti na místě instalace. 


Jaká je kvalita vody v přírodních koupalištích? Vice

Jaká je kvalita vody v přírodních koupalištích?

19.6.

Většina provozovatelů přírodních koupališť již oznámila začátek sezóny a tak přirozeně všechny zajímá, zda je voda stále bezproblémová nebo už musíme počítat s určitým omezením. Pojďme se podívat, jak jsou na tom například koupaliště ve Středočeském kraji. 

Cesta pstruha: vypouštění ryb a slavnostní otevření naučné stezky Vice

Cesta pstruha: vypouštění ryb a slavnostní otevření naučné stezky

29.4.

Vodohospodářská společnost Veolia Voda Česká republika, a.s., a Nadační fond Veolia spolu s neziskovou organizací Sladkovodní giganti, o. s., známého rybáře a ochranáře Jakuba Vágnera pořádají v rámci projektu Cesta pstruha další vysazení lososovitých druhů ryb do řeky Labe ve Špindlerově Mlýně.


PVK doporučují: zkontrolujte si kvalitu vody ve studních i bazénech Vice

PVK doporučují: zkontrolujte si kvalitu vody ve studních i bazénech

2.4.

Nejméně jednou za rok by měla projít kontrolou voda ze soukromých studní. Kvalitu vody si můžete nechat ověřit v akreditované laboratoři PVK. Ta v roce 2013 provedla 321 rozborů vzorků vod ze soukromých studní, 95 % z nich neodpovídalo alespoň v jednom parametru vyhlášce č.252/2004 Sb.



V Etiopii platí: Voda nad zlato Vice

V Etiopii platí: Voda nad zlato

21.1.

Nadace Člověk v tísni působí v Etiopii již několik let. S její pomocí a také ve spolupráci s Nadačním fondem Veolia se zde podařilo uvést do provozu již několik vrtů a pomoci řadě místních obyvatel. Život mnoha lidí se tak významně změnil...


Jambor: V Česku jsme urazili s kohoutkovou kus cesty kupředu Vice

Jambor: V Česku jsme urazili s kohoutkovou kus cesty kupředu

12.8.

Dnes zveřejňujeme další ze série krátkých rozhovorů na téma zkušenosti českých restauratérů či hoteliérů zapojených do projektu Kohoutkova.cz  Tentokrát jsme se ptali Martina Jambora, Operations Managera v hotelech Maximilian Hotel & Hotel Josef.
 


Pikal: Letním hitem jsou čerstvé ledové čaje Vice

Pikal: Letním hitem jsou čerstvé ledové čaje

7.8.

I dnes pokračujeme v sérii rozhovorů na téma Kohoutkova.cz v českých restauracích a hotelech přinášíme rozhovor s Alešem Pikalem – F&B manažerem čtyřhvězdičkového hotelu Park Inn v Praze. Po roce jsme se ptali na dnešní zkušenosti a spokojenost.


BLOG: Střílí Potravinářská komora ve své horlivosti do vlastních řad? Vice

BLOG: Střílí Potravinářská komora ve své horlivosti do vlastních řad?

2.8.

Aktuální kauza kolem pití pitné vody z vodovodu vyvolává řadu reakcí. Absurdnost argumentů Potravinářské komory jakoby neznala mezí. PET lahev jako výhoda pro životní prostředí, vodu z vodovodu prý nemáme pít ani doma a hlavně pozor ani v restauracích (tam se na balené přece vydělává nejvíce), voda v karafě nění na rozdíl od PET lahve estetická, atd...


Tuček: Kohoutková a domácí limonády jsou oblíbené. My moc jiného nealka v nabídce ani nemáme... Vice

Tuček: Kohoutková a domácí limonády jsou oblíbené. My moc jiného nealka v nabídce ani nemáme...

1.8.

První ze série rozhovorů s provozovateli restaurací či hotelů o zkušenostech se zapojením do projektu Kohoutkova.cz Tentokrát jsme se zeptali Jaroslava Tučka z direct trade kavárny Můj šálek kávy v pražském Karlíně a součastně majetele pražírny Doubleshot.


Hlavní hygienik: Restaurace mohou bez obav servírovat vodu z kohoutku Vice

Hlavní hygienik: Restaurace mohou bez obav servírovat vodu z kohoutku

29.7.

České restaurace mohou bez obav servírovat svým zákazníků kohoutkovou vodu, kvalita pitné vody je v ČR velmi dobrá. ČTK o tom informoval hlavní hygienik Vladimír Valenta.


Přes 500 restaurací v Praze nabízí kohoutkovou vodu Vice

Přes 500 restaurací v Praze nabízí kohoutkovou vodu

22.7.

Více než 500 restaurací v Praze se zapojilo do projektu "Čerstvá kohoutková? Stačí říct" a nabízí svým zákazníkům vodu z kohoutku. Projekt zahájily společnosti Veolia a Pražské vodovody a kanalizacemi před čtyřmi roky s cílem zlepšit pohled veřejnosti na vodu z kohoutku. Celkem se v Česku zapojilo do projektu přes 800 restaurací.


Kohoutkovou vodu dostanete už ve třinácti restauracích Vice

Kohoutkovou vodu dostanete už ve třinácti restauracích

15.7.

Minerálku a nebo vodu z kohoutku? Takovou otázku od obsluhy mohou slyšet návštěvníci již třinácti restaurací a kaváren na Příbramsku, Sedlčansku a Říčansku. Těm ji dodává vodohospodářská společnost 1.SčV, a.s.


Představujeme: Veolia Voda na výstavě Vodovody-Kanalizace 2013 Vice

Představujeme: Veolia Voda na výstavě Vodovody-Kanalizace 2013

7.6.

V rámci ohlédnutí za tradiční výstavou Vodovody-Kanalizace 2013 přinášíme video reportáž z expozice společnosti Veolia Voda. Tentokrát se provozovatel vodárenské infrastruktury zaměřil na prezentaci projektu Kohoutkova.cz a systému pro monitorování spotřeby energií a vody, který byl nedávno implementován např. v Praze 11.


Kohoutková poprvé na Prague Food Festivalu: přes nepřízeň počasí velmi žádaná Vice

Kohoutková poprvé na Prague Food Festivalu: přes nepřízeň počasí velmi žádaná

27.5.

Víkendový Prague Food Festival přinesl novinku v podobě degustace klasické vody z vodovodu s různými příchutěmi. Po mnoha letech spolupráce se společností Karlovarské minerální vody se organizátoři festivalu rozhodli následovat trend a nabídnout ke gastronomickým specialitám a vínu kohoutkovou.


O kohoutkovou vodu se v restauraci nebojí říct 60 procent hostů Vice

O kohoutkovou vodu se v restauraci nebojí říct 60 procent hostů

7.5.

Požádat v restauraci o vodu z kohoutku, kterou podnik nemá v nabídce, se nebojí 60 procent hostů. Další třetina hostů se sice zeptá, ale stydí se, nebo jim to je nepříjemné. Vyplývá to z průzkumu gastronomického průvodce Scuk.cz a společnosti Veolia Voda, která provozuje projekt Kohoutkova.cz.


Maurer: Doporučení odborníka na víno je - dát si k vínu obyčejnou vodu Vice

Maurer: Doporučení odborníka na víno je - dát si k vínu obyčejnou vodu

4.2.

Kohoutková v českých a moravských restauracích není žádnou novinkou. Letos poprvé se do podpory vody z kouhoutku zapojil i známý gurmán Pavel Maurer. V jeho aktuálním průvodci jsou restaurace, které nabízí kohoutkovou vodu, označeny specifickou ikonkou. Jedná se o téměř polovinu všech hodnocených gastronomických podniků.


Návrh o nealku v restauracích se výrobcům a hospodským nelíbí Vice

Návrh o nealku v restauracích se výrobcům a hospodským nelíbí

9.1.

Zatímco restauratérům a výrobcům nealkoholických nápojů se záměr ministerstva zdravotnictví, aby v jejich nabídce byl vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkohol, vůbec nelíbí, vodárenské firmy naopak návrh vítají.


Jak můžete snížit vlastní spotřebu vody? Vice

Jak můžete snížit vlastní spotřebu vody?

20.7.

Nikdo z nás si moc neuvědomuje, kolik vody denně spotřebuje. Nejen každá potravina, ale i každý výrobek za sebou nechává silnou stopu vodní spotřeby. Pojďme se podívat na to, jakými možnými způsoby můžeme vodu ušetřit.


Doporučujeme: Use only what you need Vice

Doporučujeme: Use only what you need

10.7.

Koloradská vodárenská společnost Denver water přišla s důmyslnou kampaní "Use only what you need" v rámci které velmi vtipným a neotřelým způsobem vybízí spotřebitele k tomu, aby neplýtvali pitnou vodou. Nenechte si ujít...


Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody Vice

Uhlíková stopa jako parametr hodnocení variant modernizace úpraven vody

26.6.

Na konferenci Voda Fórum Praha 2012 vystoupili doc.Ing. Vladimír Kočí s Ing. Martinou Klimtovou s přednáškou na téma uhlíkové stopy jakožto parametru popisujícím možné enviromentální dopady technologií na životní prostředí. Přečtěte si ve zjednodušené verzi, jaký je jejich výstup na toto téma.


Soutěž "I love kohoutková" už má své vítěze Vice

Soutěž "I love kohoutková" už má své vítěze

25.6.

Před časem Veolia voda vyhlásila soutěž pro středoškoláky –" I love kohoutková". Cílem bylo natočit krátké video s vyjádřením vztahu ke kohoutkové vodě. Ta už má nyní své vítěze. Z padesáti týmů se stal vítězem kolektiv z Uherského Hradiště.


Jaká mineralizace vody je optimální? Vice

Jaká mineralizace vody je optimální?

22.6.

Voda se v lidském těle nachází v každé jednotlivé buňce a mezibuněčném prostoru a je základní látkou vnitřního prostředí lidského organismu. Je transportním prostředkem, rozpouštědlem, místem pro děje mnoha biochemických pochodů. Voda je také základní složkou krve. Dá se říci, že lidé jsou bytosti tvořené vodou. Co to pro nás znamená?


Už jste viděli evropskou kampaň s nevrlým kyblíkem "Generation awake"? Vice

Už jste viděli evropskou kampaň s nevrlým kyblíkem "Generation awake"?

22.6.

Evropská komise přišla s novou kampaní v rámci projektu "Generation awake" a spustila komické virální video s neurotickým kyblíkem u psychologa. Kampaň má za cíl zaměřit téma nadměrného zneužívání pitné vody a jiných životně důležitých zdrojů.


V Paříži se kohoutková pije stylově Vice

V Paříži se kohoutková pije stylově

20.6.

V Paříži se společnost Eau de Paris může pochlubit krásnými karafami na vodu v různém provedení, které navrhl a nechal vyrobit designér Pierre Charpin. Že opravdu stojí za to z těchto nádob kohoutkovou vodu pít, si můžete ověřit v následujícím článku s obrázky.


Jak v Holandsku umí podpořit pití kohoutkové vody Vice

Jak v Holandsku umí podpořit pití kohoutkové vody

7.6.

Podívejte se, jak v Holandsku umí vodohospodářské společnosti oslovit mladé lidi, aby pili vodu z kohoutku. Stylová kampaň v duchu hip-hopových klipů je vtipná, současná a přitom sklidila své ovoce...


Výsledky soutěže o nejhloupější výmluvu proč v restauraci nedostat kohoutkovou Vice

Výsledky soutěže o nejhloupější výmluvu proč v restauraci nedostat kohoutkovou

23.5.

Na blogu Scuk byly vyhlášeny výsledky soutěže o nejhloupější výmluvu v restauraci, proč na požádání nemůžete dostat kohoutkovou vodu. Uvedené příběhy pobaví i zamrazí zároveň. Vítězové, kteří zaslali svůj příběh s nejhloupější výmluvou, vyhrávají krásné sklěněné karafy na vodu od Daniela Piršče, které do soutěže věnovala Kohoutkova.cz.


O kohoutkové se bloguje už i v Čechách Vice

O kohoutkové se bloguje už i v Čechách

14.5.

Dnes mě velmi zaujal video-blog Tomáše Hajzlera. V aktuálním příspěvku o kohoutkové vodě popisuje reakci personálu v oblíbené restauraci v Kolovratech. V závěru se Tomáš zamýšlí nad tím, zda by se situace zlepšiila, pokud bychom začali bojkotovat restaurace, kde kohoutková není k dispozici. Velmi doporučuji..


Tuček: Provozní by měl umět vydělat na jiných věcech. Podávání kohoutkové je samozřejmost! Vice

Tuček: Provozní by měl umět vydělat na jiných věcech. Podávání kohoutkové je samozřejmost!

7.5.

V dalším ze série rozhovorů s restauratéry a hoteliéry zapojených do projektu Kohoutkova.cz vám přinášíme zajímavé povídání s panem Jaroslavem Tučkem – majitelem a provozovatelem karlínské kavárny Můj šálek kávy a pražírny kávy doubleshot.


Aleš Pikal: Hoteliéři na to rychle přijdou Vice

Aleš Pikal: Hoteliéři na to rychle přijdou

27.4.

Jako další v sérii rozhovorů na téma Kohoutkova.cz v českých restauracích a hotelech přinášíme rozhovor s Alešem Pikalem – F&B manažerem čtyřhvězdičkového hotelu Park Inn v Praze.


Kohoutková v hotelech Josef a Maximilian Vice

Kohoutková v hotelech Josef a Maximilian

26.4.

Zajímají Vás zkušenosti restauratérů zapojených do projektu Kohoutkova.cz? Pak si přečtěte první ze série rozhovorů tentokrát s Martinem Jamborem, Operations Managerem v hotelech Maximilian Hotel & Hotel Josef.


Proč pít “obyčejnou” vodu Vice

Proč pít “obyčejnou” vodu

20.4.

Přečtěte si, jak důležitá je voda pro náš organismus, kolik jí potřebujeme vypít denně, co znamená mít žízeň nebo jak má vypadat skutečný pitný režim a mnoho dalších užitečných informací o účincích této životně důležité tekutiny.


Kroměříž má další turistické lákadlo, otevřela zámeckou vodárnu Vice

Kroměříž má další turistické lákadlo, otevřela zámeckou vodárnu

17.4.

Kroměříž má od dnešního odpoledne další turistické lákadlo, a to někdejší zámeckou vodárnu. Zařízení, které kdysi napájelo centrum města i kašny na náměstí či v zahradách, už sice není funkční. Návštěvníci si však v objektu nynější Galerie Orlovna mohou prohlédnout takřka kompletní a dosud ukrytou techniku z přelomu 19. a 20. století.


Proč si vážit vody z kohoutku? Vice

Proč si vážit vody z kohoutku?

5.4.

Proč bychom si měli vážit, že nám z kohoutku teče dobrá voda a že ji můžeme bez problémů pít? Přečtěte si, jaké máme u nás výhody oproti nelichotivým statistikám ze zemí třetího světa.


Kanadští studenti podporují pití kohoutkové vody Vice

Kanadští studenti podporují pití kohoutkové vody

2.4.

První Kanadská universita se připojila k sabotování pití balené vody už v roce 2009. Seznam dalších škol podporujících pití vody z kohoutku se od té doby významně rozrostl....


"Žízeň anebo Voda nad zlato" Vice

"Žízeň anebo Voda nad zlato"

29.3.

Výstava vybraná z výtvarné dětské soutěže na téma nezbytnosti vody v našem životě byla včera zahájena v nové budově Národního muzea v Praze. Soutěž vyhlásila humanitární organizace ADRA a zúčastnilo se jí 270 základních škol. Porota pak vybírala z 3769 obrázků sto nejlepších, které jsou do prvního května na výstavě k vidění.


Francouzský styl? Voda z vodovodu! Vice

Francouzský styl? Voda z vodovodu!

29.3.

Ekologická, čistá a zároveň velmi levná – to vše je voda z kohoutku, která nyní čím dál více získává na přitažlivosti. A přitom to není nedostatkové zboží. Najdeme ji všude. Například na francouzských stolech...


Bude film Tapped tou poslední kapkou? Vice

Bude film Tapped tou poslední kapkou?

27.3.

Nenechte si ujít "Taped", další z řady filmů o tom, jak nesmyslně stále nakupujeme balenou vodu. Možná Vás právě tento film přesvědčí pro ekologičtější a ekonomičtější variantu - kohoutkovou vodu. 


„I love kohoutková“ je výzva pro středoškoláky Vice

„I love kohoutková“ je výzva pro středoškoláky

26.3.

Společnosti skupiny Veolia voda připravily při příležitosti Světového dne vody novou soutěž pro středoškoláky s názvem „I love kohoutková“. Středoškoláci ve věku 15 – 18 let mohou vytvořit originální video o svém pozitivním vztahu k vodě z vodovodu a mohou tak vyhrát i dvacet tisíc korun.


Kohoutková voda se pije v Barceloně i v Melbourne Vice

Kohoutková voda se pije v Barceloně i v Melbourne

19.3.

Hnutí Česko pije z vodovodu uveřejnilo anketu na téma jak moc se pije kohoutková voda v zahraničí. Výsledky jsou jednoznačné, v zahraničí se všude, kde to jen lze, dává více přednost pití vody kohoutkové než balené.


V Liberci pijí kohoutkovou! Vice

V Liberci pijí kohoutkovou!

13.3.

Na otázku "Co si dáte k pití"? můžeme dnes už čím dál častěji slyšet "Vodu z kohoutku!"  Vyžadují ji lidé v celé zemi a restaurace se této poptávce začínají přizpůsobovat i nabídkou.


Nechejte si udělat mini-rozbor v rámci Světového dne vody Vice

Nechejte si udělat mini-rozbor v rámci Světového dne vody

9.3.

Jak bude slavit Světový den vody Moravská vodárenská? V pondělí 19. března v Olomouci, Uničově, Prostějově, Zlíně a Vizovicích „otevírá dveře“ široké veřejnosti a kromě tradiční prohlídky nabízí i něco navíc... 


Dánové vyměnili minerálky za kohoutkovou Vice

Dánové vyměnili minerálky za kohoutkovou

10.1.

Dánsko se ujalo předsednictví Evropské unie a přináší řadu inspirujícíh novinek vedoucí ke snižování nákladů. V této severské zemi musí delegáti zapomenout např. na minerálky na stolech, místo nich budou připraveny karafy s kohoutkovou vodou.Informovala o tom agentura DPA.


Nová kampaň na podporu kohoutkové v Sydney Vice

Nová kampaň na podporu kohoutkové v Sydney

21.12.

Nová australská kampaň nabádá restaurace, kavárny a bary, aby nabízeli zákazníkům vodu z kohoutku - bezplatně či za drobný poplatek. Oplátkou dostanou podniky zdarma karafy, informační nálepky a cedule. 


Projekt Voda pro Afriku pokračuje Vice

Projekt Voda pro Afriku pokračuje

23.11.

Veolia Voda Česká republika a Nadační fond Veolia i v letošním roce pokračují v projektu Voda pro Afriku spolu se společností Člověk v tísni. Vybrané finanční prostředky budou použity na opravu vodního vrtu v lokalitě Lower Lenda v Etiopii.


T. Lamarque znovuobjevuje kohoutkovou vodu v lahvi Vice

T. Lamarque znovuobjevuje kohoutkovou vodu v lahvi

16.11.

Setkání s Thibaultem Lamarquem je v současném nepříznivém ekonomickém prostředí povzbuzující a příjemné.


Tapwater.org poradí, kde dostanete v zahraničí kohoutkovou zdarma! Vice

Tapwater.org poradí, kde dostanete v zahraničí kohoutkovou zdarma!

26.9.

Kde můžete v centru města doplnit vodu do láhve, abyste si nemuseli kupovat balenou? Tapwater.org šíří zdarma aplikaci pro iPhone, ve které najdete nejbližší místa, kde je voda z kohoutku dostupná! 


Británie bojuje s kriminalitou vodou z kohoutku! Vice

Británie bojuje s kriminalitou vodou z kohoutku!

2.9.

Od 6.dubna loňského roku musí všechny britské restaurace, kluby a bary na vyžádání podat zdarma kohoutkovou vodu. Jaká cesta k tomuto kroku vedla a proč se povinnost servírovat vodu z kohoutku váže právě k alkoholu a ne například k jídlu, jako ve Francii?


Kohoutková v zahraničí? Ve většině zemí zdarma! Vice

Kohoutková v zahraničí? Ve většině zemí zdarma!

18.8.

Pokud vám kohoutkovou vodu nenaservírují ihned po příchodu, nestyďte se a požádejte o ni. K dispozici je ve většině případů zdarma. Stále více lidí totiž preferuje tuto ekonomičtější a ekologičtější variantu a restauratéři vychází svým zákazníkům vstříc.


BLOG: Koupím za 4, prodám za 30 aneb Český Kocourkov Vice

BLOG: Koupím za 4, prodám za 30 aneb Český Kocourkov

15.8.

Musím se přiznat, že minulý týden mě pobavil rozhovor Alessandra Pasquale, ředitele Karlovarských minerálních vod pro Hospodářské noviny...


Kde vám na dovolené naservírují kohoutkovou? Vice

Kde vám na dovolené naservírují kohoutkovou?

11.8.

Víte, v jakých zemích je samozřejmostí dostat k jídlu karafu s vodou, a kde vám kohoutkovou vodu nenalejí ani na vyžádání? Přinášíme první díl seriálu o ochotě nabídnout vodu z kohoutku v zahraničních restauracích... Máte vlastní zkušenost? Napište nám, prosím!


Znáte české video na podporu kohoutkové? Vice

Znáte české video na podporu kohoutkové?

10.8.

Ekologický institut Veronica z Brna natočil video spot na podporu kohutkové vody. Na projektu se finančně podílel SFŽP, MŽP a Jihomoravský kraj. Podívejte se!


Kohoutková voda slaví úspěch také na Moravě Vice

Kohoutková voda slaví úspěch také na Moravě

8.8.

Aktuální údaje uvedla společnost Moravská vodárenská, člen skupiny Veolia Voda, která dodává pitnou vodu v regionu Zlín - Olomouc - Prostějov.


Tappening.com popularizuje pití kohoutkové vody v Americe Vice

Tappening.com popularizuje pití kohoutkové vody v Americe

25.7.

Rozsáhlé kampaně iniciativy Tappening.com už téměř 5 let upozorňují na nadměrně velké náklady spojené s transportem balené vody a zbytečný odpad z plastových lahví, který znečišťuje zemi. Jedná se o další zahraniční projekt, který se věnuje popularizaci pití vody z kohoutku.


Benátky se naučily pít kohoutkovou Vice

Benátky se naučily pít kohoutkovou

20.7.

Téměř každá země se snaží vypořádat s populární ale neekologickou balenou vodou po svém. Starosta italských Benátek se rozhodl v rámci kampaně podporující pití vody z kohoutku rozdávat v domácnostech zdarma designové karafy.


Novinka: Perlivá kohoutková voda v londýnských restauracích! Vice

Novinka: Perlivá kohoutková voda v londýnských restauracích!

27.6.

Iniciativa London On Tap představuje letos novinku ve své kampani - perlivou kohoutkovou vodu, která bude až do poloviny července zdarma servírována v restauraci proslulého šéfkuchaře Alda Zilliho. V případě zájmu hostů bude perlivá kohoutková voda podávána i ve všech ostatních restauracích, které se do projektu zapojí...


Pitný režim: Proč vlastně pít? Kolik pít? Vice

Pitný režim: Proč vlastně pít? Kolik pít?

15.5.

Řada z nás stále zapomíná dostatečně pít. Teorií o množství tekutin, které bychom za den měli vypít, je mnoho. Komu věřit? Jistě ne reklamním sdělením... Odborníkem z nejpovolanějších je MUDr. František Kožíšek, CSc. ze Státního zdravotního ústavu. S jeho souhlasem přinášíme ve dvou částích článek o pitném režimu.


Pozor na watercoolery! Často je v nich závadná voda Vice

Pozor na watercoolery! Často je v nich závadná voda

29.4.

Znáte je, jsou velmi časté na úřadech, v nemocnicích či kancelářích. Majitelé mají zřejmě dobrý pocit, jak hezky se starají o nás občany či zaměstnance. Realita je bohužel složitější. Pokud není o stojany dobře postaráno, načepujete si z nich vodu kontaminovanou řadou bakterií.


Forty Days of Water pomáhá v Ugandě! Vice

Forty Days of Water pomáhá v Ugandě!

27.4.

Více než 1 600 lidí se zapojilo do projektu Forty Days of Water. Během 40 dní vynechali ránní kávu a odpustili si i večerní sklenku vína. Místo toho pili vodu z kohoutku. Peníze, které ušetřili se rozhodli věnovat na pomoc Ugandě.


Máte studnu? Nezapomeňte na jaře zkontrolovat kvalitu vody! Vice

Máte studnu? Nezapomeňte na jaře zkontrolovat kvalitu vody!

21.4.

Majitelé studní často nemyslí na pravidelnou kontrolu kvality vody. Situace se často zhorší po zimě, kdy je tání sněhu doprovázeno vydatnými srážkami nebo naopak nadměrným suchem. To může velmi ovlivnit kvalitu vody ve studních. 


Celebrity prodávají kohoutkovou a pomáhají Africe Vice

Celebrity prodávají kohoutkovou a pomáhají Africe

21.4.

Slavné osobnosti jako Rihanna nebo Robin Williams se zapojili do kampaně “Celebrity Tap”. Přispějte do fondu UNICEF a získejte luxusní lahve s vodou přímo od celebrit.


82% Čechů chce kohoutkovu vodu v restauracích, jsou ochotni i zaplatit Vice

82% Čechů chce kohoutkovu vodu v restauracích, jsou ochotni i zaplatit

11.3.

Vodu z kohoutku považují Češi za kvalitní a chutnou, ale v restauraci si ji neobjednají – jednak proto, že většinou není v nabídce, jednak kvůli studu či reakci obsluhy. Poptávka po vodě z kohoutku v restauracích přesto existuje, jak vyplývá z reprezentativního průzkumu společnosti Synovate Česká republika.


Stylová skleněná láhev na vodu z kohoutku! Vice

Stylová skleněná láhev na vodu z kohoutku!

17.2.

Kanadská designérka Racquel Youtzy navrhla jednoduchou skleněnou láhev. Jak naznačuje velký nápis na nádobě, je určená na vodu z kohoutku...


$1 = pitná voda na 40 dní pro jedno dítě Vice

$1 = pitná voda na 40 dní pro jedno dítě

10.2.

V rámci světového týdne vody, který letos připadá na 20. - 26. března, budou restaurace v USA prodávat kohoutkovou vodu za $1. Výtěžek z UNICEF Tap Project 2011 pomůže zlepšit přístup k pitné vodě dětem z rozvojových zemí.


Kanaďané mapují pitné fontánky! Vice

Kanaďané mapují pitné fontánky!

19.1.

Obyvatelé okresu Vancouver si mohou kdykoli a kdekoli vyhledat nejbližší zdroj pitné vody a to díky volně šiřitelné iPhone aplikaci! 


Kohoutková voda v tetrapaku? Vice

Kohoutková voda v tetrapaku?

2.12.

Americká firma Boxed Water Is Better zavedla na trh nový produkt - nabízí kohoutkovou vodu v tetrapakových krabicích jako lepší a ekologičtější alternativu k plastovým obalům. Nebyla by ale ta nejlepší alternativa si vodu natočit přímo z kohoutku, než ji kupovat v tetrapaku?


Ve Strakonicích propagují kohoutkovou Vice

Ve Strakonicích propagují kohoutkovou

16.11.

Trend stoupající obliby pití vody z vodovodu je zřejmý. Jen za první polovinu tohoto roku se spotřeba nealko nápojů snížila o neuvěřitelných 10%. Na některých městských úřadech jdou příkladem v podpoře a komunikaci kohoutkové.


1,29 miliardy na povodňové škody pro MZe? Vice

1,29 miliardy na povodňové škody pro MZe?

28.9.

Ministerstvo zemědělství požaduje tuto částku v souvislosti s odstraněním srpnových povodňových škod. Návrh na navýšení rozpočtu ministerstva ve středu projedná vláda.


Kohoutková míří do restaurací i ve Zlíně Vice

Kohoutková míří do restaurací i ve Zlíně

10.3.

Celkem sedm restaurací ze Zlínského kraje se již zapojilo do projektu s názvem Kohoutková společnosti Veolia Voda.


Pane vrchní, prosím kohoutkovou Vice

Pane vrchní, prosím kohoutkovou

26.1.

Pivo, limonáda nebo minerálka? Kdo ale preferuje samotnou vodu, jen tak natočenou z kohoutku, ten má štěstí.

Reklama
Oborové informace

EY jako partner pro získání evropských dotací

EY jako partner pro získání evropských dotací Vice

1.9.

Poradenská společnost EY (dříve Ernst & Young) v letošním roce rozšíří své porfolio...

...

Zasílat novinky
Anketa
Pijete vodu z kohoutku?
Blog
Ing. Jana Bábíková

Voda nad zlato?

Ing. Jana Bábíková

Voda vždycky byla a zřejmě také vždycky bude velmi… VÍCE